Ajankohtaista

Vuoden Tiedekynä 2012

Tiede & edistyksessä julkaistu Ossi Naukkarisen artikkeli Tahdikkuus esteettis-eettisenä toimintaperiaatteena on saanut Koneen säätiön Vuoden tiedekynä 2012 -palkinnon. Tiede & edistys onnittelee! http://www.koneensaatio.fi/fi/apurahat/vuoden-tiedekyna/vuoden-tiedekyna-2012/

* * *

Koneen Säätiö myönsi 14. helmikuuta 25 000 euron suuruisen palkinnon tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty ansiokkaasti. Palkinto jaettiin kuuden kirjoittajan kesken. Voittajatekstit kertovat tuloeroista, Etelä-Euroopan maiden – etenkin Portugalin – negatiivisesta kategorisoinnista, tahdikkuudesta sekä nuorten osallisuudesta heitä koskevaan tutkimukseen.

Vuoden Tiedekynä 2012 -palkinnon saivat Heikki Hiilamo ja Olli Kangas artikkelistaan Väärien profeettojen jäljillä? Kahdeksan erää tuloerojen vaarallisuudesta (9 000 euroa), Leena Tervonen-Gonçalves ja Eriikka Oinonen artikkelistaan Vertailun valta (8 000 euroa), Ossi Naukkarinen artikkelistaan Tahdikkuus esteettis-eettisenä toimintaperiaatteena (5 000 euroa) ja Noora Pyyry artikkelistaan Nuorten osallisuus tutkimuksessa. Menetelmällisiä kysymyksiä ja vastausyrityksiä (3 000 euroa).

Vuoden Tiedekynä -palkinto jaetaan vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja ympäristöntutkimuksen alan artikkelin tai kirjan kirjoittajalle. Tänä vuonna palkinto myönnettiin yhteiskuntatieteellisen alan kirjoituksesta, ja palkinnon saajat valitsi professori Antti Karisto. ”Suomenkielinen tieteellinen artikkeli on tärkeä väline kerrottaessa tutkimustyön tuloksista, vaikka laajalle onkin levinnyt se ajattelutapa, että tutkimukset pitää kirjoittaa englanniksi myös silloin, kun ne koskevat suomalaista yhteiskuntaa. Yhteiskuntatieteellinen tutkimus voi kuitenkin kadottaa kohdeherkkyyttään, jos siinä ei käytetä kohdeyhteiskunnan kieltä”, pohtii Karisto.

Vuoden Tiedekynä -palkinnolla Koneen Säätiö haluaa edistää suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja tieteen tulosten saavutettavuutta sekä nostaa suomenkielisen tieteellisen kirjoittamisen arvostusta. Avoimen verkkojulkaisemisen myötä etenkin painettujen lehtien julkaiseminen on käynyt taloudellisesti yhä vaikeammaksi. Lisäksi kansainvälisten artikkelien painottaminen tutkijanuralla on näkynyt suomenkielisiin julkaisuihin tarjottujen artikkelien määrän laskuna.

Login Form